Arta delegarii
(1 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 5,435 vizualizari

       Aveti sarcini de delegat?

       Sunteti multumit de felul in care o faceti?

       Sunteti multumit de rezultatele obtinute?

       Credeti ca cei carora le delegati sunt multumiti de modul in care delegati?

 

Managementul a fost definit ca:

  • a-i face pe ceilalti sa faca ceea ce trebuie 
  • a obtine rezultate cu ajutorul echipei 

O intrebare pe care si-o pun managerii foarte des este: „De ce nu fac cei din echipa mea ceea ce trebuie sa faca?” Din nefericire de multe ori raspunsul este „Nu stiu sa faca acea sarcina. O voi face eu.” Decat sa dam vina pe ei mai bine ne putem intreba ce nu a functionat in procesul de delegare, care pas a fost omis. Urmarirea unui proces de delegare eficient poate duce la rezultate deosebite si la construirea unei relatii de incredere intre manager si persoanele coordonate.

Programul se adreseaza supervizorilor si coordonatorilor care deleaga sarcini si responsabilitati. In program se vor invata si exersa cei opt pasi ai unei delegari eficiente si se va identifica stilul de relationare si impactul sau in delegare. Programul va evalua atitudinea si practicile participantilor ca persoane care deleaga, prin activitati experientiale.  

                        

Obiective

La sfarsitul cursului participantii vor:

      Avea posibilitatea sa-si evalueze felul in care deleaga

      Cunoaste modul de comunicare in timpul delegarii

      Invata si practica cei opt pasi ai delegarii

      Identifica stilul personal de relationare si impactul pe care-l are in delegare

 

Tematici

       Motive pentru care nu delegam

       Comunicare in procesul de delegare

       Teoria delegarii

       Procesul de delegare

       Fedback pozitiv si constructiv

       Delegare si coaching

       Stilul personal de relationare si comunicare

       Stilul personal: calitati, excese in situatii favorabile si nefavorabile

       Constientizarea, dezvoltarea, adaptarea calitatilor personale

       Controlul utilizarii excesive a calitatilor

       Ce-i deranjeaza pe ceilalti in comportamentul tau

       Cum sa fii mai eficient in delegare

Structura program

photoshop cs5 wholesale
Activitate Durata Metoda Observatii
Ziua I      
Introducere 10 Prezentare Se vor prezenta obiectivele programului.
Despre delegare 30 Discutii in 2 In grupuri de cate 2 se vor trece in revista beneficiile delegarii, momentele de indoiala ca delegarea poate functiona etc..
Cum delegam 40 Prezentare, discutii Se va trece in revista teoria delegarii in organizatii.
De ce suntem aici 20 Discutii in grup In grupuri de 4-6 participantii vor spune care le sunt asteptarile concrete de la program.
Cat de bine delegati 30 Chestionar Participantii isi vor evalua modul in care deleaga si vor discuta in echipe de 2, rezultatele.
Profilul vostru in delegare 30 Exercitiu individual Participantii vor analiza sarcinile pe care le deleaga si cele pe care nu le deleaga.
Ce nu a mers bine in trecut 30 Discutie in doi Se vor analiza situatii din trecut in care nu a functionat delegarea.
Oferirea de informatii complete 30 Activitate experientiala Participantii vor primi o sarcina. Se va evidentia faptul ca in procesul de delegare comunicarea este cheia succesului.
Delegarea unei sarcini 60 Role playDiscutiiFeedback Participantii vor fi impartiti in 2 echipe, iar cate un reprezentatant al fiecarei echipe va juca rolul sefului si sublaternului. Se va filma role playul si se va oferii feedback.
Stilul personal de relationare si impactul in delegare 90 PrezentareDiscutiiStudii de caz Fiecare participant isi va identifica stilul personal de relationare, preferintele comportamentale si valorile. Se va evidentia impactul in delegarea sarcinilor: calitatii si defecte.
Ziua II      
Recapitulare 45    
Obtine feedback 45 Role play, discutii Se va discuta importanta obtinerii de feedback prin rolurile pe care le vor avea particpantii in 2 situatii total opuse.
Feedback 45 Prezentare,discutii Se vor trece in revista modalitatile de a oferii feedback: pozitiv si constructiv, precum si impactul in delegarea sarcinilor.
Delegare si coaching 45 Video training Se va viziona un flim cu tema delegarii si a coaching-ului. Se vor evidentia abordarile constructive si ineficiente in delegare.
Fii sigur ca a inteles 30 Rezolvare de probleme In grupuri de 3-4 participantii vor primi sarcini pe care sa le delege. Sarcina grupului este sa gaseasca intrebari pe care le va pune celui caruia i se deleaga pentru a se asigura ca s-a inteles ce este de facut.
Cei opt pasi ai delegarii eficiente 20 Prezentare Se vor prezenta cei opt pasi ai delegarii.
Delegere A 90 Role play,feedback Participantii, in grupuri de trei: manager, angajat, observator, vor exersa delegarea unei sarcini. Observatorul va oferi feedback. Angajatul este un angajat eficient.
Delegere B 90 Role play,feedback Participantii, in grupuri de trei: manager, angajat, observator, vor exersa delegarea unei sarcini. Observatorul va oferi feedback. Angajatul este un angajat problema.
Test recapitulativ 20 Test  
Plan de actiune 10    
Evaluare program 10