Dezvoltare personala 12: Viata este frumoasa. Rezolvarea problemelor
(2 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 7,849 vizualizari

Daniel Lixandru

Viata este frumoasa?!

Oare cand am gandit acest lucru cu tarie pe parcursul unei zile intregi? Greu de spus. Cand ne gandim la zilele frumoase din viata noastra, ne intoarcem mereu la momentele copilariei, mai mult, poate la momentele de vacanta ale copilariei. Atunci viata era frumoasa.

Baiatul meu cel mare, Andrei, care are 9 ani, imi spunea despre fratele lui de 4 ani: Ce bine este de Pavel, el merge la gradinita. Deja in momentul in care un copil merge la scoala lucrurile par sa se complice un pic. Deja la 9 ani viata incepe sa se complice un pic, copii merg la scoala, acolo au de rezolvat o serie de probleme, mai au si teme pentru acasa, incep sa interactioneze cu copii de tot felul. Viata incepe sa aiba probleme.

Viata este grea! Multi dintre noi incep sa simta acest lucru de la varste fragede, dar foarte putini il accepta. In momentul in care am acceptat acest lucru, viata incepe sa fie mai usoara.

Adevarul este ca viata este formata dintr-o serie de probleme. Vrem sa ne plangem despre ele sau sa le rezolvam? Vrem sa-i invatam pe copii nostri sa le rezolve sau nu?

Viata este dificila din cauza faptului ca procesul de confruntare si rezolvare de probleme este unul dificil. Problemele indiferent de natura lor genereaza sentimente care de multe ori nu sunt din cele mai placute: frustrare, tristete, singuratate, deznadejde, suparare, suferinta. Toate sunt sentimente inconfortabile, unele chiar foarte inconfortabile egaland chiar suferinta fizica. Cum viata are o serie nesfarsita de probleme de rezolvat, viata va fi combinatie de durere si bucurie.

Totusi dezvoltarea personala are loc la o viteza mare tocmai atunci cand avem evenimente care ne creeaza probleme. Ceea ce ne creeaza neplaceri, ne instruieste. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii intelepti accepta cu placere problemele si neplacerea creata de ele. Multi dintre noi nu suntem asa de intelepti. Deoarece vrem sa evitam neplacerile, facem eforturi sa evitam problemele. Le amanam sperand ca asa vom uita de ele. Le amanam , uitam de ele sau pretindem ca nu exista. Incercam mai degraba sa scapam de ele, decat sa le rezolvam.

Tendinta de a evita problemele si neplacerea de a le confrunta este generatorul numarul 1 de boli mentale.

Confruntarea problemelor creeaza neplacere, deoarece implica schimbari, dar totusi este izvorul invatarii si dezvoltarii. Cred ca acest lucru ar fi util sa-l invatam si apoi sa-i invatam pe copii nostri.

Am fost in primavara la un program de leadership, unde am avut revelatia ca misiunea mea ca tata este aceea de a-i ajuta pe Andrei si Pavel sa invete sa rezolve problemele in situatiile pe care le intalnesc de o maniera constructiva, care sa le permita sa ramana multumiti si fericiti. Mi-am dat seama ca primul lucru pe care il pot face pentru a-i invata acest lucru este de a le arata ca eu fac asta. Ii putem spune cu cuvinte mari ?conducere prin exemplul personal?. Eu i-as spune invatare prin exemplul personal.

Care sunt strategiile, instrumentele care ne ajuta sa rezolvam sistematic problemele. Sunt 4 strategii:

-Amanarea recompensei

-Acceptarea responsabilitatii

-Realism

-Echilibru

Aceste strategii nu sunt foarte complicate, sunt lucruri simple pe care copii le au cu ei in ghiozdan. Totusi adultii uita de multe ori sa le foloseasca. Avem multe exemple de acest gen mai ales la televizor, la persoane publice, politicieni etc.. Problema nu sta in complexitatea folosirii acestor instrumente, ci in vointa de a le folosi. Folosirea acestor instrumente este posibil sa creeze pe termen scurt neplacere, de unde si dorinta de a evita folosirea lor.

Va invit sa vedeti filmul.La vita e bella. Chiar daca l-ati vazut, cred ca merita revazut o data pe luna. Acolo putem vedea o mostra de rezolvare de probleme, in care sunt aplicate aceste instrumente. Dar mai mult vom vedea vointa de a le aplica, care este data de dragoste.

write an essay online

Urmatorul articol va trata cele 4 strategii.