Dezvoltare personala: Nosce te ipsum (Cunoaste-te pe tine insuti)
Esti trainer? Esti coach? Lucrezi in departamentul de resurse umane? Esti managerul unei echipe? Vino sa te cunosti pe tine insuti si sa cunosti metoda”LIFO” (Life Orientation) la seminarul gratuit organizat de 1MARATHON. Inscrierea la seminar se face in limita locurilor disponibile.
Cand & unde: 23 februarie, orele 14.00 – 17.30, Uzinexport, sala Agat, bd. Iancu de Hunedoara, nr. 8 sector 1, (langa Piata Victoriei)
Cui se adreseaza: trainer, coach, specialist resurse umane, manager de echipa, celor care sunt preocupati de dezvoltare si eficienta personala
Trainer: Daniel Lixandru
Metoda folosit?: LIFO (Life Orientation)
Beneficii:
- Cunoasterea calitatilor personale
- Cunoasterea stilulului personal in situatii favorabile si nefavoravile
- Identificarea exceselor
- Identificarea calitatilor pe care nu le folosesc, dar care-mi pot fi folositoare
- Cunosterea metodei LIFO (Life Orientation)
Cost: 0 RON, dar se asteapta o participare si implicare totala
Locuri: maxim 16 persoane (programarea la seminar se solicita pana in data de 19 februarie, ora 17.00, la telefon 0722.549326; participarea va fi confirmata pe email pana luni la ora 12.00)
Agenda seminarului
- Prezentare obiective generale si specifice
- Ce este dezvoltarea personala?
- Valori si calitati care ne plac / care nu ne plac
- Completarea chestionarului de identificare a stilului personal
- Prezentare generala a metodei LIFO
- Interpretarea pofilelor individuale
- Detalierea celor 4 orientari LIFO
- Stilul personal in conditii favorabile si nefavorabile
- Analiza pofilelor individuale
- Studiu de caz – recunoasterea stilurilor LIFO
- Semnificatia subscorurilor – intentie, comportament si impactului asupra celorlalti
- Ce fac mai departe? Plan de dezvoltarea personala
- Alte aplicatii ale metodei LIFO
Scurt istoric metoda LIFO
Metoda LIFO a fost creata in 1967, de Dr. Stuart Atkins si partenerul sau Dr. Allan Katcher, ca un instrument aplicat in cadrul trainingurilor si seminarilor de dezvoltare personala. Aceasta noua metoda ii ajuta pe participanti sa-si analizeze comportamentul propriu fata de al celor cu care interactionau. Totusi, multi dintre ei se plangeau ca metoda este nestructurata, impersonala si stanjenitoare pentru cei care lucrau impreuna.
Preocupati de aceste obiectii, Dr. Stuart Atkins si Dr. Elias Porter au elaborat un chestionar si o metoda numite Life Orientations, avand la baza studiile efectuate de Erich Fromm, Carl Rogers si Abraham Maslow. In 1968 Chestionarul Life Orientations a fost aplicat cu mult succes de Atkins si Katcher in cursul “Factorul uman in management” tinut la universitatea UCLA si apoi unor clienti ca: Societatea Americana de Cancer, Mattel Toys, General Foods, U.S. Steel si Administratia statului California. Oamenii au fost fascinati de interpretarea non-critica si usor de acceptat a rezultatului chestionarului si de modul obiectiv in care puteau sa-si discute acum calitatile personale.
Dupa ce surpriza “descifrarii” comportamentului lor a trecut, participantii au inceput sa intrebe cum ii putea ajuta in viitor aceasta metoda. Pentru a raspunde acestei intrebari Atkins a extins metoda, incluzand cateva strategii de dezvoltare, dintre care enumeram: confirmare, capitalizare, moderare, suplimentare, extensie si adaptare, cu rol de a-i imbunatati performanta. Pentru a simplifica denumirea, Atkins a ales termenul LIFO care curand a devenit marca de renume.
Foarte repede, Atkins si Katcher au constatat ca nu mai erau capabili sa raspunda cerintelor de a modera seminarii cu ajutorul Metodei LIFO asa ca au inceput sa licentieze traineri LIFO si au dezvoltat manuale si chestionare noi.
Deja din 1976 Katcher incepuse sa aplice metoda peste granitele SUA, identificand si licentiind agenti in tari unde dezvoltarea pietei atingea un nivel corespunzator. Majoritatea aplicatiilor erau in coaching, team-building si dezvoltare organizationala (OD). In acelasi timp Atkins s-a focalizat cu predilectie pe piata americana, concentrandu-se pe elaborarea de programe de instruire in dezvoltare manageriala, eficienta personala, comunicare si lucrul in echipa. El si-a denumit aceasta gama de programe cu accent pe dezvoltare LIFO Training. Aceasta specializare a dus la aparitia a doua entitati juridice separate, Allan Katcher Inc, si Stuart Atkins Inc, care si-au partajat drepturile de folosire a Metodei.
De atunci, Metoda si LIFO Training au fost folosite de peste 8 milioane de oameni in 20.000 de organizatii si 28 de tari. Unul dintre cei mai recenti agenti LIFO – Business Consultants, Inc., din Japonia – a devenit una dintre cele mai mari firme de consultanta din Japonia si unul dintre cei mai importanti utilizatori ai programelor de instruire bazate pe Metoda LIFO din lume.
Business Consultants, Inc., a cumparat in 2000 Allan Katcher Inc. si in 2001 Stuart Atkins, Inc. cu scopul de a le reintegra si de a folosi experienta internationala acumulata de cele doua companii. Firmele au fuzionat in octombrie 2001 devenind Divizia LIFO din cadrul Business Consultants Network, Inc., firma americana cu sediul in California, care a devenit astfel singura firma autorizata sa acorde licenta de agent pentru Metoda LIFO si LIFO Training.
“Cum functioneaza metoda?“
La baza Metodei LIFO sta ideea ca, fiecare persoana are numai calitati, eventualele “defecte”, fiind, de fapt, calitati utilizate in exces. Aceste calitati pot fi incadrate in asa numitele orientari comportamentale, patru la numar, identice ca valoare, si ele descriu reactia persoanei in conditii normale si de stres.
Stabilirea “Stilului Personal” se face in urma completarii unui chestionar. Completarea chestionarului se face sub indrumarea unui consultant sau trainer licentiat si dureaza intre 15-20 de minute. Rezultatele chestionarului pot fi discutate imediat fie individual fie in cadrul grupului. Pe baza chestionarului se poate elabora (la cerere) un raport individual de 18-20 de pagini care cupride informatii detaliate despre diferitele comportamente predilecte sau mai putin utilizate de respectiva persoana.
La ora actuala exista chestionare care acopera diferite domenii de interes cum ar fi: stil personal, echipa, conducere (leadership), vanzare, negociere, stres, etc. Metoda ofera de asemenea solutii pentru imbunatatirea si utilizarea acestor stiluri comportamentale.
Chestionarele referitoare la stilului personal sunt usor de aplicat si evidentiaza modul preferat de reactie comportamentala al fiecaruia, atat in circumstante favorabile cat si sub stres.
Unde se aplica?
Instrumentele specifice metodei, explicatiile aferente si eventualele exercitii, se pot aplica (doar de catre consultanti acreditati) in cadrul oricaror programe de instruire care cuprind unul sau mai multe dintre subiectele mentionate in tabelul de mai jos. De asemenea metoda se mai poate folosi in cadrul programelor de coaching si in recrutarea si evaluarea personalului.
- Dezvoltare personala
- Perfectionarea abilitatilor in domeniul vanzarilor
- Dezvoltarea abilitatilor de comunicare
- Dezvoltarea echipelor
- Managementul conflictelor
- Cultura organizationala
- Managementul timpului
- Managementul schimbarii
- Perfectionarea abilitatilor de negociere
- Stiluri de invatare
- Evaluare si feedback
- Managementul stresului
Licentiere in metoda LIFO (Life Orientation) 15-16 martie
Esti trainer? Esti coach? Lucrezi in departamentul de resurse umane? Esti managerul unei echipe? Metoda LIFO nu poate sa lipseasca din arsenalul unui profesionist in dezvoltarea capitalului uman.
Daca nu esti inca licentiat LIFO, este timpul sa o faci pentru a-ti creste semnificativ performanta in activitatea de traning, recrutare, consiliere individuala, programe de evaluare si dezvoltare personala. Urmatorul program de licentiere va fi organizat de 1marathon in perioada 15-16 martie 2010 si ii va avea ca traineri pe Daniel Lixandru si Marius Popa, avand o experienta practica de 12 ani in aplicarea metodei.
Pachetul initial al licentiatului
- Training 2 zile (cu un numar maxim de 8 participanti)
- Follow-up dupa 3 luni
- Manualul Trainer-ului Acreditat care include descrieri comportamentale (in situatii favorabile si nefavorabile) ale orientarilor LIFO
- Toate chestionarele si manualele LIFO (Stilul personal, Stilul de conducere, Stilul vanzare, Stilul de negociere, Stilul de invatare, Stilul altei persoane, Stilul de cumparare, Stilul echipei, Managementul timpului, Managementul stresului etc.)
- Prezentarea aplicatiilor metodei pe suport electronic
- Un raport privind stilul personal pe baza scorurilor LIFO, ce include descrieri detaliate ale comportamentului dvs. in diferite situatii.
La finalul training-ului, participantii primesc certificatul de licentiere care le da dreptul de a utiliza toate aplicatiile metodei LIFO.
Beneficii suplimentare
- Utilizarea metodei in conditii de legalitate, plata drepturilor de autor catre Allan Katcher International Inc. fiind inclusa in taxa de licentiere
- Utilizarea de chestionare si manuale de lucru in limba romana si accesul la materiale in limba engleza
- Consiliere din partea Agentiei LIFO Romania in utilizarea metodei
- Accesul la noi produse, articole teoretice si materiale legate de metoda LIFO
- Statutul de membru in reteaua internationala LIFO si accesul la intalnirile periodice ale retelei.
Cost:1500 Euro + TVA.
Pentru inscriere cu minim 30 de zile in avans se ofera un discount de 100 de Euro.
Pentru inscrierea a minim 3 persoane se ofera un discount de 100 de Euro-pentru fiecare persoana.
Informatii suplimentare puteti obtine accesand siteul www.1marathon.ro .