Leadership 7. Coaching – proces indefinibil, despre provocari intangibile, cu rezultate inimaginabile
(Fara voturi momentan)

Printeaza acest articol Email This Post 4,540 vizualizari

Daniel Lixandru

who can write my essay

Cuvantul coaching genereaza in mintea oamenilor multe lucruri. As vrea, pentru inceput, sa dau cateva definitii.

-A face coaching inseamna a-i ajuta pe oameni sa-si descopere propriul potential si sa-si rezolve propriile provocari. Nu are legatura cu a le spune ce sa faca sau a le rezolva problemele.

-Coachingul inseamna un parteneriat cu clientul, in cadrul unui proces de provocare si stimulare a gandirii si creativitatii acestuia, pentru a-l inspira in maximizarea potentialului sau personal si profesional. (ICF – International Coaching Federation)

-Este o conversatie, un dialog prin care coachul si persoana careia i se ofera indrumare interactioneaza intr-un schimb dinamic, pentru a atinge obiective, a imbunatatii performanta si a determina reusite tot mai semnificative pentru cel care primeste coaching.

-Coachingul urmareste ridicarea nivelului calitativ al performantelor si al capacitatii de invatare ale celorlalti. Aceasta implica furnizarea feedbackului, dar si alte tehnici precum motivarea si folosirea eficienta a intrebarilor. Iar in cazul unui manager-coach, mai include si recunoasterea disponibilitatii unui membru al echipei de a-si asuma o anumita sarcina, din punctul de vedere al aptitudinilor si al motivatiei.

Coachingul este un proces indefinibil, despre provocari intangibile, cu rezultate inimaginabile.

-Este o intalnire in care i se da complexitatii dreptul la existenta.

Pe scurt, cel care recurge la coaching urmareste ca persoana pe care o ajuta, sa-l ajute, la randul sau. Si este o interactiune dinamica, nu se bazeaza pe o comunicare de sarcini sau de indicatii intr-un singur sens.

Ca manager avem mai multe cai de actiune:

  • Directionare – spune ce sa faca
  • Rezolvarea problemelor
  • Sfaturi si indrumare
  • Oferire de feedback
  • Pune intrebari
  • Cautarea de optiuni
  • Ascultare, sumarizare si reflectare

Ideal ar fi sa ne plasam cat mai des in situatiile din ultima partea a enumerarii. De ce ? Simplu: studiile au aratat ca si in cazul unui expert intr-un domeniu care da o solutie unui om, acesta isi va asuma solutia doar in 20% din cazuri. In schimb, daca individul este ajutat sa gaseasca singur solutia, el o va pune in practica in 80% din cazuri.

Managerul-coach, are tendinta sa rezolve problemele subalternilor. Acest lucru este atractiv deoarece:

  • Vrem sa facem pe desteptii
  • Cealalta persoana este fericita, deoarece i-am facut viata usoara
  • Vom fi vazuti ca fiind ?de treaba?

Pe termen scurt este atractiv, dar pe termen lung este posibil sa fie propria capcana deoarece:

  • Cu cat rezolvam mai multe probleme, cu atat vom atrage mai mult oameni cu probleme.
  • Nu lasam membrii echipei sa se dezvolte
  • Vom gasi solutii limitate

E drept ca sa pui intrebari si sa asculti ia timp si creeaza frustari, mai ales atunci cand cunosti solutia. Si mai exista si frica de a nu fi pusi in situatia de a recunoaste ca subordonatii pot oferi solutii mult mai bune.

Exercitiu

Cand un prieten sau un coleg iti cere sfatul, pune-i intrebari care sa-l ajute sa-si gaseasca raspunsul la framantari. Ce intrebari i-ai pus?