Leadership 9: Cum dam feedback eficient?
Daniel Lixandru
Test. Luati o foaie alta de hartie. In mijlocul paginii faceti un punct. Uitati-va la foaie. Ce vedeti acum? Un punct? Daca da, atunci ati picat testul. Ceea ce vedeti este o foaie alba cu un punct. Asa se intampla si cand dam feedback, avem tendinta de a vedea un singur lucru negru din multimea de lucruri ,albe, pe care un om le face.
Ma uit la copii mei cand fac ceva bun si ii laud. Ce vad? Ochii le stralucesc, zambetul le apare pe fata, energia le creste, iar dorinta de a face mai departe este la cote maxime. Cum v-ati simtit cand cineva v-a dat un feedback negativ, in care vi se prezentau doar ce nu era bine. Care era nivelul energiei? Va mai doreati sa faceti acel lucru pe termen lung. Ce vreau sa spun este ca feedback-ul pozitiv functioneaza cel mai bine pe termen lung. Functioneaza la copii, la adulti, chiar si la catei.
Managerul se identifica de cele mai multe ori cu cel care rezolva problemele care apar. Daca nu mai sunt probleme de rezolvat, eu ce mai am de facut?, se intreaba de multe ori un manager. Acesta este motivul pentru care de multe ori, chiar cauta aceste probleme, comunicandu-le subalternilor in principal ce nu este bine. Opriti-va putin din acest joc si punctati si lucrurile pozitive. Astfel oamenii vor repeta aceste lucruri.
Iata cateva lucruri practice pe care le putem face ca manageri:
- Acum este momentul sa dam feedback pozitiv. Incepeti in viata personala si continuati in cea profesionala. Ar fi bine sa existe un raport de 10 la 1 intre feedbackul pozitiv si cel negativ.
- Fiti autentic. In momentul in care dam feedback este bine sa fim cinstiti, sa jucam rolul nostru, cu cuvintele noastre. Invatarea unor fraze, structuri sau cuvinte fara a le asimila vor face mai mult rau.
- Imediat. Feedback-ul este bine sa fie dat in secunda 1,1 dupa eveniment. Atunci va avea eficienta cea mai mare.
- Practica. Este usor sa dam feedback pozitiv, deci face acest lucru tot timpul.
- Public si privat. Oferiti feedback pozitiv in public. Este posibil ca pentru anumite persoane, chiar feedbackul pozitiv in public sa fie greu de primit. Daca vreau sa critic ceva, atunci este bine sa o fac intre patru ochi.
- Fara favoritisme. Fiecare dintre noi are preferati la locul de munca. Uitati acest lucru cand dati feedback, mai ales daca lucram intr-un spatiu deschis si o facem in public.
- Concentrati-va pe comportamente care pot fi schimbate. O mare greseala pe care o fac unii manageri, este ca se concentreaza pe schimbarea personalitatii oamenilor, ceea ce, este practic o munca inutila. Nu putem schimba personalitatea.
- Concentrati-va pe cateva puncte de imbunatatit. In momentul in care incarcam pe cineva cu o lista mare de zone care necesita imbunatatiri, se va simti demoralizat si nu va sti de unde sa inceapa.
- Intrebati oamenii ce parere au despre propia performanta. Este foarte folositor si le va da posibilitatea de a se autoanaliza, ceea ce ii va face sa se simta mult mai confortabili. Ii puteti intreba de ce au facut anumite lucruri.
10. Fiti clar. Cel mai bun feedback este cel sincer si specific. Spuneti persoanei exact pentru ce primeste feedbackul.
11. Incepe cu ceva bun. Cand dam feedback este bine sa incepem cu un lucru bun, oricare ar fi acesta, chiar unul minor.
12. Sandwich. Daca vrem sa dam un feedback constructiv (negativ), atunci este bine sa-l impachetam, pentru a fi mai bine receptionat, cu un feedback pozitiv la inceput si unul pozitiv la final.
13. Prindeti-i pe oameni facand lucruri bune. Spiritul critic ne indeamna sa cautam greseala. Folositi aceasta strategie de a vana greseli pentru a vana lucrurile bune.
Oferiti feedback pozitv timp de 21 de zile si veti vedea ca viata se va schimba.
Am mai uitat sa va spun ceva. Oferiti-va voua, timp de 21 de zile feedback pozitiv si veti vedea rapid efectele. De cele mai multe ori noi suntem cei care ne blocam cel mai mult oferindu-ne feedback negativ.
SUPER
Ma bucur ca esti back in track.
Sa ai o viata mirobolanta;-))