Managementul stresului
(1 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 8,345 vizualizari

Stresul este un fenomen natural care apare in viata de zi cu zi. Cercetatorii au stabilit ca foarte multe boli au drept cauza un stil de viata in care stresul excesiv si tensiunea cronica devin stari normale. Pentru ca nu putem scapa de stres, putem invata cum anume sa-l gestionam eficient pentru a ne maximiza potentialul.

 

Programul este dezvoltat pentru a ajuta participantii sa-si identifice factorii de stres precum si tehnici eficiente de reducerea si controlul stresului.

 

Obiective 

La sfarsitul cursului participantii:

      Vor cunoaste stilul personal de management al stresului

      Vor putea diferentia stresul pozitiv de cel negativ

      Isi vor insusi 12 tehnici de management al stresului

 

Iata ce veti invata 

       Stresul

 • Ce este stresul
 • Biologia stresului
 • Psihologia stresului
 • Stres si performanta
 • Stresul negativ si stresul pozitiv

       Stilul personal de management al stresului in conditii favorabile si nefavorabile

 • Intelegerea factorilor care in cazul tau declanseaza stresul
 • Intelegerea modului tau de a trata stresul
 • Intelegerea modului tau de a trata uneori eronat situatiile
 • Identificarea situatiilor care te streseaza
 • Dezvoltarea strategiilor practice de ameliorare a manierei tale de a controla stresul

       Mentinerea unei stari de spirit pozitive

       Metode si tehnici de management al stresului

 • Managementul surselor de stres
 • Tehnici de relaxare
  • Exercitii de respiratie
  • Exercitii fizice
  • Exercitii de vizualizare
  • Managementul gandurilor
 • Planificarea si proactivitate

 

Structura program

 

best custom essay
Activitate Durata Metoda Observatii
Precurs 60   Participantii vor completa un chestionar cu simptomele stresului. 
Ziua I      
Introducere 10 Prezentare Trainerul va prezenta obiectivele si regulile de desfasurare a cursului.
Autostrada stresului 10 Icebreaker Participantii se vor aseza pe o linie in functie de starea de stres pe care o resimt de la ”stresati la maxim” la ”relaxati total”. Fiecare participant va spune vecinului de ce s-a asezat in acel loc. Fiecare participant va prezenta partenerul folosind urmatoarea fraza: ”Acesta este………….si a ales aceasta pozitie deoarece…………….si spera sa ………….de la acest curs”.
Factorii de stres. Cum sa facem fata stresului 30 Brainstorming Participantii vor fi aranjati in trei grupuri in functie de locul pe care-l ocupa pe autostrada stresului. Participantii vor identifica cat mai multi factori de stres si modul in care fac fata acestora. Un reprezentat va prezenta rezultatele intregului grup.
Simptomele stresului 15 Discutii Trainerul va prezenta rezultatele chestionarelor. Partcipantii vor comenta rezultatele.
Ce stim despre stres 15 Invatare directionata Participantii vor fi stimulati sa raspunda la intrebarile:Ce este stresul?

Cum facem fata stresului?

Ce influenteaza reactiile noastre in fata stresului?

Pauza 15    
Exercitiu Barton Aeronautics 110 Role play, comentarii Participantii vor fi in rolul unui director care trebuie sa ia decizii rapide in functie de o situatie data.
Pauza pranz 90    
”Cele 8 bijuterii” 10 Demonstratie Participantilor le vor fi prezentate 8 exercitii de respiratie care, daca sunt facute cu regularitate, duc la un tonus bun si la reducerea stresului.
LIFO managementul stresului 90 ChestionarPrezentare

Discutii

Participantii vor completa chestionarul LIFO ”Managementul stresului” si vor primi informatii despre metoda si stilurile LIFO.
Pauza 15    
”Cele 8 bijuterii” 30 Role play Participantii vor exersa 4 ”bijuterii”. „Bijuteriile” sunt exercitii de respiratie care, daca sunt facute sistematic, duc la o rezistenta sporita la stres.
LIFO 60 PrezentareDiscutii Se vor comenta rezultatele individuale.
”Cele 8 bijuterii” 20 Role play Participantii vor exersa 4 ”bijuterii”.
Ziua II      
”Cele 8 bijuterii” 40 Role play Participantii vor exersa ”Cele 8 bijuterii”.
Test recapitulativ 30 Test  
Pauza 15    
Lista factorilor de stres 40 Chestionar, exercitiu individual Particiantii vor identifica factorii de stres personali, precum si imprejurarile in care au simtit stresul maxim.
Tehnici de management al stresului 20 Prezentare, discutii Se vor discuta tehnici de management al situatiilor stresante ca: stabilirea de limite, descoperirea aspectelor pozitive, sprijin prietenesc, atenuarea stresului prin umor.
Controlarea starilor de anxietate 60 Exercitiu individual, comentarii Participantii vor identifica situatiile care le provoaca stari de panica precum si pierderea controlului afectiv.
Pauza pranz 90    
Jongleria – creativitate – relaxare 40 Prezentare,Role play Jongleria este o metafora si un stimul pentru creativitate, invatare, relaxare. O organizatie in dezvoltare, fara creativitate si invatare nu poate avea succes. Jongleria este o sursa de creativitate si relaxare.
Managementul persoanelor stresante 60 Exercitiu individual, comentarii Participantii vor identifica 3 persoane care ii streseaza si vor identifica calitatile LIFO pe care le au si cum anume se pot adapta lor.
Relationarea cu alte persoane 30 Exercitiu individual Participantii isi vor analiza si reincadra problemele de relationare.
Mentinerea unei stari pozitive 30 Prezentare, exercitiu individual, discutii Participantii vor exersa tehnici de auto-control pentru mentinerea unor stari pozitive.
Cele 4 colturi 30 Lucru in echipe Participantii vor fi aranjati in echipe de 2,3 in functie de dominanta LIFO. Fiecare echipa va avea numele dominantei LIFO si va gasi un motto care sa o reprezinte. Dupa aceasta fiecare echipa va da recomandari orientarii respective.
Activitati de incheiere 20   Participantii vor avea ca teme de casa definitivarea prezentarii facute in ziua 2 si planificarea unei sesiuni de coaching cu o persoana care nu a performat bine. Participantii vor evalua programul de curs. Particpantii vor vota care au fost persoanele care au facut cele mai bune prezentari.