Managementul timpului
(Fara voturi momentan)

Printeaza acest articol Email This Post 6,698 vizualizari

       Simtiti ca nu va ajunge timpul?

       Cat timp petreceti cu cei dragi?

       Care sunt lucrurile cele mai importante pentru voi?

       Cate ore doriti sa aveti la dispozitie in fiecare zi?

       Sunteti multumiti de ce faceti in fiecare zi?

       Credeti ca va folositi eficient timpul?

 

Timpul pe care-l primim fiecare dintre noi este unul din lucrurile care ne sunt date tuturor in mod egal. Totusi fiecare dintre noi foloseste timpul in propriul stil, iar cei mai multi dintre noi se plang ca nu au control asupra vietii. Este esential sa ne putem stabili foarte clar ce este important in viata noastra si cum anume ne putem integra obiectivele personale si profesionale. Fara o dorinta puternica de a ne trai viata dupa anumite valori si principii, discutia despre timp este inutila.  

Managementul timpului este procesul prin care ne intrebam sistematic ce este important si ne stabilim prioritatile la fiecare alegere.

 

Programul se adreseaza oricarei persoane care-si doreste rezultate mai bune la locul de munca si in viata personala.

 

Precurs

Participantii vor completa un jurnal de monitorizare a timpului timp de 7 zile.

 

Obiective

La sfarsitul programului participantii vor:

      Putea cunoaste care le este propriul stil in managementul timpului

      Cunoaste care le sunt ”mancatorii de timp” personali

      Putea sa-si identifice cele mai importante obiective

      Cunoaste care sunt motivele pentru care amana

      Invata sa-si planifice eficient timpul

 

Tematici

       Profesie/viata personala: gasirea echilibrului si prioritatilor din viata personala si profesionala

       Stabilirea si atingerea obiectivelor: identificarea obiectivelor personale; identificarea obiectivelor profesionale care sprijina obiectivele si valorile organizatiei; stabilirea prioritatílor in viata personala si profesionala

       Concepte de baza in managementul timpului: provocarile timpului;  identificarea stilului personal de management al timpului; identificarea propriilor mancatori de timp; productivitatea

       Managementul zilei: planificarea zilei pentru maximizarea productivitatii; dezvoltarea de metode si tehnici pentru a face fata intreruperilor (telefoane etc.) intalnirilor neplanificate, hartiilor, crizelor si sarcinilor multiple

       Plan de actiune si dezvoltare: identificarea tehnicilor care pot fi puse in practica imediat; dezvoltarea unui plan de actiune personal; realizarea unui management eficient al timpului; contract personal

  

Structura program

autobiographical essay
Activitate Timp Metoda Descriere
Ziua I      
Introducere 5 Prezentare Trainer-ul va prezenta obiectivele programului.
Prioritati – prezentare participanti 20 Icebreaker Participantii se vor prezenta, raspunzand la intrebari care au legatura cu stabilirea prioritatilor.
Prioritati 5 Exercitiu inductiv  
Roata vietii 10 Prezentare Participantii vor evalua ariile care tin de viata: cariera, familie, socio-cultural etc..
Natura productivitatii 20 Prezentare, discutii in grup Participantii vor discuta despre sursele care duc la cresterea productivitatii: atitudinea fata de stabilirea obiectivelor si planificare, identificarea activitatilor care conteaza. 
Obiective personale si profesionale 60 Discutie de grup, exercitiu individual Participantii vor identifica principalele obiective din viata personala si profesionala. 
Analiza jurnalului de monitorizare 30 Discutii, feedback Se vor discuta concluziile pe care le-au tras participantii urmare a completarii jurnalului de monitorizare. Se vor clasifica activitatile functie de importanta si urgenta lor si se va vedea in ce cadran petrec cel mai mult timp participantii. Participantii vor discuta felul in care scorurile LIFO demonstreaza anumite comportamente pe care le au.
Timpul 3 Exercitiu inductiv Particpantii vor fi pusi in situatia de a vedea cat reprezinta un minut pentru fiecare din ei.
Executarea unei sarcini in timp limitat. 45   Participantii vor avea de indeplinit o sarcina intr-un timp limitat. Trainerul va crea situatii nefavorabile care-i vor face pe participanti sa lucreze sub stres.
Stilul de personal de management al timpului 80 Prezentare, chestionar, discutii Participantii vor identifica propriul stil de management al timpului.
Stilul personal de management al timpului – detaliere 80 Feedback, discutii de grup Participantii vor identifica calitatile personale, consumatorii de timp si vor gasi solutii pentru un bun management al timpului.
Exercitiu de dezvoltare personala 30 Exerctiu individual si in diade Participantii vor identifica acele calitati care le sunt eficiente in activitate.
Planificarea unui proiect 60 Exercitiu individual si in echipa Participantii vor avea de ales o modalitate de a planifica un proiect luand decizii la nivel individual si in echipa
Tema de seara 10   Participantii isi vor planifica activitatile pentru timpul ramas din acea zi la minut. Vor monitoriza cat a durat fiecare activitate.
Ziua II      
Comentarii Tema 5   Se va analiza modul in care fiecare participant a realizat ceea ce a planificat cu o seara inainte.
Test recapitulativ 40    
Analiza in profunzime a stilului 15 Prezentare, discutii Se vor analiza in profunzime stilurile de management al timpului ale participantilor.
Idei practice pentru managementul timpului 20 Prezentare si discutii de grup Participantilor le vor fi prezentate idei simple cu impact mare in cresterea productivitatii.
Folosirea agendei 20   Se vor prezenta modalitati practice de a folosi agenda in forma electronica si de hartie cu avantajele si dezavantajele fiecarei modalitati.
Situatie reala 100 Situatie experientiala,Discutii, feedback Participantii vor fi pusi in fata rezolvarii unor sarcinii concrete intr-un timp limitat. Dupa ce vor realiza acest lucru individual, o vor face si in grupuri de cate doi.
De ce amanam 15 Discutii Participantii vor identifica motivele pentru care amana.
Distrugerea obiceiurilor care ne duc la amanari 3 Activitate experientiala Participantii vor exersa o tehnica care va distruge obiceiurile proaste.
Exercitiu de dezvoltare personala 30 Exerctiu individual si in diade Participantii isi vor dezvolta si extinde calitatile care le sunt eficiente in activitate.
Cum spunem NU 60 Demonstratie, role play Participantii vor exersa procesul de a refuza politicos.
Exercitiu de dezvoltare personala 30 Exerctiu individual si in diade Participantii isi vor analiza felul in care isi pot dezvolta si extinde calitatile care le aduc eficienta in activitate.
Patru colturi 30 Feedback in grupuri mici Grupul va fi impartit in 4 (in functie de stilul de management al timpului). Fiecare grup va da si va primi feedback functie de calitatile si excesele pe care le au.
Exercitiu de dezvoltare personala 30 Exerctiu individual si in diade Participantii vor planifica modul in care-si vor adapta calitatile functie de o persoana cheie din viata profesionala sau personala.
Contract personal 20 Exercitiu in echipe de 2 In echipe de doi, partcipantii vor discuta despre 3 prioritati pentru imbunatatirea felului in care isi gestioneaza timpul.
Evaluarea programului 10 Chestionar Participantii vor evalua programul.