Tehnici de vanzare 2. A fi vanzator
Daniel Lixandru
Te consideri vanzator? Lucrezi in vanzari? Lucrezi intr-o activitate de vanzari? Puneti aceste intrebari si veti vedea ca majoritatea oamenilor vor raspunde nu. Si totusi, majoritatea, daca nu chiar toti, vindem ceva. Toti lucram in vanzari, fie ca este vorba despre viata personala sau profesionala, facem vanzari.
Putem spune ca vanzarea este acea activitatea in care eu conving pe cineva sa accepte ceea ce am eu de oferit. Iar pentru acest lucru, acea persoana este dispusa sa ofere ceva la schimb.
Cui vindem si ce vindem:
- Clientilor: produse si servicii
- Colegilor, care sunt clienti interni: produse si servicii
- Copiilor: idei, valori, modele, timp
- Prietenilor, familiei: idei, timp
- Ne vindem pe noi in permanenta: in societate
Tot timpul, in societate, are loc un proces de vanzare si unul de cumparare. Cineva vinde ceva, iar cealalt, parte cumpara. Chiar si in momentul in care vanzatorul nu a vandut, are loc o vanzare. Clientul a fost cel care a vandut. I-a vandut o obiectie vanzatorului.
Deci, ceea vindem noi sunt produse, servicii, idei, valori, sperante. Clientii ne ofera la schimb banii lor, timpul lor, increderea, energia lor.
Copii sunt cei mai mari vanzatori. Ei stiu cum sa-i convinga pe parinti sa le faca placerile. Studiul comportamentului copiilor ne ajuta sa intelegem comportamentul adultilor. Sunt copii care apeleaza la tehnici agresive de vanzare, plang pana cand obtin ceea ce vor. Baiatul meu cel mare, Andrei, imi spunea ca a observat ca, daca ma bate la cap, va obtine ceea ce-ti doreste. Un prieten de-al lui comenta ca el le vorbeste frumos adultilor, pentru ca asa obtine ceea ce-ti doreste. Mai mult, ma uitam la baiatul meu cel mic, Pavel, care dorea sa obtina ceva. A incercat cu mine, apoi cu sotia mea si a obtinut pana la urma de la bunica. Deci a cautat pana a gasit clientul care sa cumpere ceea avea de vandut.
Ma intalnesc cu clienti care-mi spun ca ei nu sunt vanzatori, ei sunt manageri sau specialisti. Mai mult, unii vorbesc despre vanzare ca despre o activitate injositoare, ceva facut de oamenii de la marginea organizatiilor.
Hei, oameni buni, trezisi-va! Nu mai fugiti de vanzari, deoarece nu aveti unde. Ca va place sau nu va place sa faceti aceasta activitatea, asta este altceva.
De multe ori nu ne place o activitate deoarece:
- nu stim in ce consta
- am avut o experiena nefericita relativ la acea activitate
- nu vedem beneficiile acestei activitati
Exercitii
- Ce vinzi? Cui vinzi? in viata profesionala in viata personala?
- Care este imaginea de vanzator pe care o ai despre tine?
Care este imaginea ideala pe care vrei sa o ai despre tine? Cum arati, ce faci.
In viata profesionala vand servicii, idei, perspective, solutii atat clientilor carora le punem la dispozitie personal, cat si oamenilor carora le oferim un loc de munca. In viata personala ma vand pe mine astfel incat cei de langa mine sa fie fericiti. Mi-ar place sa ajung la statutul de om puternic, care detine controlul in orice situatie, indiferent de natura relatiei in care ma regasesc.