Dezvoltare personala 2. A fi – a face – a avea
(3 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 7,742 vizualizari

 Daniel Lixandru

Dorinta innascuta de a ne atinge potentialul maxim, de a evolua si a ne dezvolta ne poate face fericiti sau nefericiti, nemultumiti de ceea ce avem. Acest lucru creeaza o motivatie pentru schimbare, dar, in acelasi timp, ne poate face sa ne simtim nefericiti. Trei sunt convingerile limitative care ne impiedica sa fim fericiti si multumiti:

1. Ceea ce nu am este mai bun decat ceea ce am.

2. Sa ai mai mult este mai bine.

3. Cand voi obtine ceea ce vreau voi fi fericit.

Convingerea numarul 3 creeaza chiar o etica a succesului. Baza acestei teorii este ca daca muncim din greu si rezolvam toate problemele din viata, vom abtine ceea ce ne dorim si vom fi fericiti. Toata energia noastra se va concentra atunci pentru rezolvarea problemelor zilnice. Culmea este ca o asemenea abordare ne va aduce in realitate din ce in ce mai multe probleme.

Multi dintre noi cred ca, pentru a fi fericiti, avem nevoie de o casa, o persoana, o functie, o masina. Mai mult, credem ca daca avem lucrurile pe care le AU oamenii fericiti, FACEM ceea ce fac oamenii fericiti si multumiti, atunci vom FI fericiti. De cele mai multe ori insa ne inselam si vom cauta in continuare fericirea exact precum un caine ce incearca sa-si prinda coada.

Procesul creator se bazeaza pe modelul A FI ? A FACE ? A AVEA. A FI vine din interiorul nostru. Starea noastra de fericire poate fi controlata de noi. Daca permitem circumstantelor exterioare sa determine starea noastra de a fi, atunci ne expunem riscului ca aceste circumstante exterioare sa ne controleze viata si modul in care ne percepem pe noi insine. Viata curge dinspre A FI, A FACE si A AVEA. Daca suntem fericiti, vom face ceea ce fac oamenii fericiti si vom avea ceea ce au ei. Fericirea tine si de cat de mult stii cine doresti sa FII, ce doresti sa FACI si ce doresti sa AI.

work from home ideas

Iata povestea unui client cu care fac coaching. Este un om care are mai multe apartamente si vile, de pe urma carora ia o chirie de cateva mii de euro lunar. Acesti bani i-ar ajunge sa se plimbe oriunde in lume, tot restul vietii. Aparent ar fi trebuit sa fie un om fericit. Si totusi, era nefericit ca nu-i iesise o afacere cu un spatiu comercial. Cred ca se afla in aceasta schema falsa a succesului zilelor noastre: cu cat ai mai mult, cu atat esti mai fericit. Imi povestea cu admiratie despre un prieten de-al lui care are o minte foarte tare, desi nu are siguranta data de averi si posesii. Cel despre care imi povestea, desi nu are nimic ca si proprietati si nici o sursa de venit sigura, face mai multe decat face el si este intr-o stare de fericire permanenta.

Exercitiu

Analizati obiectivele identificate in primul exercitiu. Grupati-le dupa cele trei verbe:

Obiective A FI

Obiective A FACE

Obiective A AVEA

Procesul creator se bazeaza pe modelul AFI ? A FACE ? A AVEA. Daca avem foarte multe obiective A  AVEA, este posibil sa fim guvernati de convingerile limitative de mai sus.

1 comentariu