Dezvoltare personala 9 – Ce este si ce nu este un coach
(1 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 4,757 vizualizari

Laura Timofei

Cu totii trecem in viata si prin momente mai putin placute cand avem impresia ca ne-am cam pierdut busola, ca nu prea mai stim pe ce drum sa o apucam. Am traversat si eu o astfel de perioada si, cu siguranta, o mare parte din meritul de a fi pus punct acestui interludiu nedorit, dar util, ii revine coach-ului meu.

Asa am ajuns sa inteleg ce este si ce nu este un coach bun, cel putin din perspectiva mea.

 • Un coach nu este umarul pe care plangi. Coach-ul meu a declinat delicat, dar ferm, aceasta ipostaza, lasandu-ma sa inteleg ca bocitul nu e deloc productiv. Ceea ce nu inseamna ca nu l-am simtit aproape de mine, empatic, dar obiectiv, uman, dar niciodata coplesit de emotii.
 • Un coach nu e prietenul pe care il suni ori de cate ori ai nevoie sa vorbesti cu cineva, despre cate-n luna si-n stele. Timpul lui e important si la un moment dat incepi sa intelegi ca si al tau e la fel. E disponibil, dar nu la dispozitia ta, si asa inveti ca un pic de disciplina si planificare nu strica.
 • Un coach bun e modest, dar nu ieftin. Expertiza se plateste. Unde mai pui ca oamenii au tendinta de a nu lua foarte in serios serviciile gratuite sau cele pentru care platesc sume modice.
 • Un coach bun nu iti spune ce sa faci (chiar daca il intrebi insistent), in schimb te ajuta sa iei decizii. Eu una am realizat ca practic toate deciziile luate le-am validat, constient sau nu, cu el.
 • Un coach nu iti spune cine esti, te ajuta sa afli singur, sa te descoperi sau sa te regasesti. si, mai mult, te ajuta sa te placi asa cum esti, dar te si trezeste din admiratia narcisista, tulburand oglinda in care te privesti, doar atat cat sa-ti amintesti ca…e loc si de mai bine.
 • Un coach nu iti spune ceea ce te astepti sa iti spuna, bun sau rau. Cumva, te ajuta pe tine sa spui cu voce tare ceea ce probabil ca iti spuneai doar in gand. Nu te bate pe umar, dar te invata sa o faci singur. Nu te pune la colt, dar te trezesti facand-o singur.
 • Un coach nu te judeca, nu iti pune etichete, ba mai mult, te ajuta sa nu o mai faci nici tu, cu tine sau cu altii.
 • Un coach nu e preot, nu te dezleaga de pacate, nu iti ridica povara vinei reale sau imaginare de pe umeri. Dar te ajuta sa te eliberezi de lanturi pe care poate le purtai chiar cu un soi de martirica mandrie.
 • Un coach nu iti promite ca te vei face bine, ca vei avea succes, ca te vei schimba. Dar de regula, cam acolo se ajunge. Atata doar ca te ajuta sa gasesti singur “leacul”, drumul, cheia.
 • Un coach nu e doar colacul de salvare de care te agati atunci cand simti ca te scufunzi. Sau nu ar trebui sa fie. De multe ori, cand binele da buzna peste noi, nu prea stim ce sa facem si riscam sa uitam cine suntem de fapt si atunci ajutorul unui coach e nepretuit.
 • Indiferent de domeniul in care ofera consiliere, un coach bun e, inainte de toate, un life coach, pentru ca, in fond, tot ceea ce ne preocupa face parte din viata noastra.
 • Un coach adevarat nu creeaza dependenta. Stie cand e timpul sa ?taie cordonul ombilical, si o face, fara brutalitate, cel mai probabil lasandu-te sa crezi ca tu ai facut-o.
custom term paper

Cam asa ar trebui sa fie, dupa mine, un coach. Daca ai norocul sa dai peste unul adevarat.