Etica – declinare în funcţie de sex
(1 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 4,424 vizualizari

Laura Timofei

“Femeile sunt judecate după standardele bărbaţilor, nu după ale lor proprii, ceea ce înseamnă că bărbtii sunt liberi să intreprindă anumite acţiuni interzise femeilor”. (Gail Evans)

 Iată care sunt lucrurile pe care, se pare, bărbaţii au voie să le facă la locul de muncă iar femeile nu:

  • ei pot plânge, ele nu – bărbaţii pot scăpa uşor dacă plâng pentru că este ceva neaşteptat. Ei cred că oamenii puternici nu plâng, dar dacă o fac, au un motiv foarte puternic. În schimb toată lumea se aşteaptă ca femeile să plângă, iar când o fac, evident se crede că ele cedează unui impuls natural sau chiar mai rău, că îşi folosesc lacrimile ca un instrument de manipulare. Totuşi, câţi bărbaţi aţi văzut plângând la birou?
  • ei pot avea relaţii amoroase, ele nu – este mai probabil ca bărbaţii să nu sufere consecinţe dacă au relaţii amoroase la birou. Femeia, în schimb, iese întotdeauna şifonată şi va fi mereu percepută diferit, oamenii vor considera că îşi datorează succesul abilităţii ei sexuale mai degrabă decât altor calităţi.
  • ei se pot agita, ele nu – pentru ei e semn de nerăbdare, de plictiseală, ele doar “se prostesc” şi deranjează.
  • ei pot ţipa, ele nu – nimeni nu se miră dacă un bărbat ridică vocea sau îşi manifestă furia în public, în schimb o femeie care ţipă este percepută ca o persoană dificilă, necontrolată, lipsită de feminitate.
  • ei pot afişa proaste maniere, ele nu – bărbaţilor le este permis să fie grosolani, lipsiţi de fineţe, desfrânaţi, femeilor nu. Dar lipsa manierelor este totusi taxată indiferent de sexul celui care o manifestă.
  • ei pot fi urâţi, ele nu – bărbaţii se bucură de imuniatate pentru lipsurile înfăţişării lor fizice, dar nici o femeie nu  scapă cenzurii. Greşelile în ţinuta unei femei sunt remarcate imediat şi criticate de ambele sexe, în timp ce bărbaţilor li se iartă acest gen de greşeli, puse cel mai adesea tot pe seama unei femei (sau a lipsei ei din viaţa acestuia).

Totuşi, femeile par să ţină mai mult decât bărbaţii la aspectele etice în afaceri. Poate că femeile ţin la integritate pentru că ele sunt educate să creadă că aceasta este baza oricărei relaţii, iar relaţiile formează piatra unghiulară a existenţei lor. Sau poate că ele conştientizează organic faptul că integritatea, ca şi virginitatea, se pierde o singură dată, dar pentru totdeauna.