Leadership 2. Regulile succesului în organizaţie
(Fara voturi momentan)

Printeaza acest articol Email This Post 4,402 vizualizari

Daniel Lixandru

Regulile de supravieţuire şi succes se află la intersecţia dintre cultura organizaţiei în care ne aflăm, de  rolul pe care îl jucăm şi trăsăturile noastre de personalitate. Este posibil să fim manageri într-o organizaţie în care schimbarea şi inovaţia este la ea acasă şi să ne mutăm în acelaşi rol într-o organizaţie în care menţinerea regulilor face legea. Ce şanse de succes vom avea acolo? Dacă ne-am obişnuit cu un rol dinamic şi orientat spre schimbare, iar trăsăturile de personalitate sunt adaptate rolului, atunci şansele sunt mici. Am văzut acest caz de mai multe ori, iar rezultatul a fost o despărţiere rapidă între manager şi organizaţie.

          O analiză a felului în care organizaţia ne cere să acţionăm este esenţială. Poate-ţi plac sau nu aceste reguli, poate se potrivesc sau nu cu stilul tău personal, dar dacă vrei să ai succes sau să-ţi fie viaţa uşoară, atunci fă bine şi meditează un pic asupra lor. Dacă nu-ţi plac, nu te plânge de ele, acceptă-le sau pleacă!

 

Exerciţiu

 

Care sunt regulile de succes în organizaţia ta, în rolul pe care îl joci?

 

Sfatul 1: Uită-te la oamenii care au promovat sau au luat bonusuri mari. Ce fac ei? Nu lua în seamă criteriile de evaluare formală cerute de HR. De multe ori acestea sunt jucării care îi fac pe cei de la HR fericiţi, dar nu au legătură cu realitatea organizaţiei. Selectează 5 lucruri pe care le fac şi treci la acţiune chiar de acum.

download os 10.5

 

Sfatul 2: Fă o alegere pe fiecare rând, funcţie de organizaţia în care te afli:

  • Asumarea riscurilor – Nici o greşeală.
  • Obţinerea rezultatelor – Urmărirea procedurilor.
  • Fă ce spune şeful – Depăşeşte aşteptările.
  • Fii creativ – Fii de încredere.
  • Creşterea vânzărilor – Controlul costurilor.
  • Urmărirea profitului – Urmărirea valorilor.
  • Om de echipă – Performer individual.
  • Timp lucrat – Rezultate.
  • Competiţie internă – dezvoltare individuală.
  • Alte criterii relevante

 Compară acum aceste reguli cu stilul tău personal. Sunt incongruenţe majore între stilul tău personal şi ceea ce se cere? Ideal ar fi, asta pentru a fi un om fericit, să se suprapună total stilul tău cu ceea ce se cere în organizaţie. Totuşi, dacă există incongruenţe foarte mari ar fi bine să-ţi cauţi de lucru în altă parte. Mai devreme sau mai târziu tot vei face acest lucru, dar poate cu un nivel de stres mai ridicat, câteva kilograme în plus, un nivel al optimismului coborât.