Licentiere LIFO (Life Orientation)
(Fara voturi momentan)

Printeaza acest articol Email This Post 6,190 vizualizari

Esti trainer? Esti coach? Lucrezi in departamentul de resurse umane? Esti managerul unei echipe? Metoda LIFO, nu poate sa lipseasca din arsenalul unui profesionist in dezvoltarea capitalului uman.

Daca nu esti inca licentiat LIFO, este timpul sa o faci pentru a-ti creste semnificativ performanta in activitatea de traning, recrutare, consiliere individuala, programe de evaluare si dezvoltare personala. Urmatorul program de licentiere va fi organizat, in perioada: 29-30-mai- 2012 şi ii va avea ca traineri pe Daniel Lixandru si Marius Popa, avand o experienta practica de 12 ani in aplicarea metodei.

Pachetul initial al licentiatului

 • Training 2 zile (cu un numar maxim de 8 participanti)
 • Follow-up dupa 3 luni
 • Manualul Trainer-ului Acreditat care include descrieri comportamentale (in situatii favorabile şi nefavorabile) ale orientarilor LIFO.
 • Toate chestionarele şi manualele LIFO(Stilul personal, Stilul de conducere, Stilul vanzare, Stilul de negociere, Stilul de invatare, Stilul altei persoane, Stilul de cumparare, Stilul echipei, Managementul timpului, Managementul stresului etc.)
 • Prezentarea aplicatiilor metodei pe suport electronic
 • Un raport privind stilul personal pe baza scorurilor LIFO, ce include descrieri detaliate ale comportamentului dvs. in diferite situatii.

La finalul training-ului, participantii primesc certificatul de licentiere, care le da dreptul de a utiliza toate aplicatiile metodei LIFO.

Beneficii suplimentare

 • Utilizarea metodei in conditii de legalitate, plata drepturilor de autor catre Allan Katcher International Inc. fiind inclusa in taxa de licentiere
 • Utilizarea de chestionare şi manuale de lucru in limba romana, şi accesul la materiale in limba engleza
 • Consiliere din partea Agentiei LIFO Romania in utilizarea metodei
 • Accesul la noi produse, articole teoretice şi materiale legate de metoda LIFO.
 • Statutul de membru in reteaua internationala LIFO si accesul la intalnirile periodice ale retelei.

Cost:1500 Euro + TVA .

Pentru inscriere cu minim 30 de zile in avans se ofera un discount de 100 de Euro.

Pentru inscrierea a minim 3 persoane se ofera un discount de 100 de Euro pentru fiecare persoana.

Agenda seminarului de licentiere

ZIUA INTAI

 • Introducere, Prezentare obiective generale şi specifice
 • Completarea chestionarului de identificare a stilului personal
 • Prezentare generala a metodei şi a manualului de licentiere
 • Interpretarea pofilelor individuale
 • Detalierea celor 4 orientari LIFO.
 • Stilul personal in conditii favorabile şi nefavorabile
 • Analiza pofilelor individuale
 • Managementul comportamentului excesiv, Exercitiu
 • Semnificatia subscorurilor – intentie, comportament şi impactului asupra celorlalti

ZIUA A DOUA

 • Exemple de utilizare: Abilitati de vanzare şi negociere – utilizarea chestionarelor şi a manualului
 • Exercitiu – identificarea profilului clientului
 • Influentarea clientului – caracteristici şi beneficii. Jocuri de rol
 • Exemple de utilizare: Dezvoltarea echipei
 • Rolurile in echipa
 • Ciclul dezvoltarii echipei
 • Valoarea diferentelor. Exercitiu
 • Proiectarea şi facilitarea unui seminar LIFO. Tipuri de seminarii LIFO.
 • Aplicarea chestionarelor
 • Utilizarea manualelor
 • Exercitii LIFO.
 • Imbunatirea comunicarii prin LIFO.
 • Obligatiile şi drepturile licentiatului şi ale ale agentiei LIFO.

Trainer-Daniel Lixandru

Daniel este un trainer cu 12 ani experienta in traininig şi coaching. Este certificat in metoda LIFO de 11 ani. Compania pe care o conduce “1Marathon” a aplicat cele mai multe chestionare din tara in anul 2008. Daniel a aplicat toate chestionarele LIFO in sute de programe de training şi coaching.

Programele pe care le dezvolta, sustine şi coordoneaza Daniel sunt: practice, interactive, inovative şi conectate total la realitatea curenta.

Cariera in training şi-a inceput-o in cadrul grupului ING unde lucrat timp de 7 ani ca trainer, coordonator training, manager training. In ING a condus o echipa de 20 de traineri şi traineri coordonatori care furnizau programe pentru departamentele de asigurari de viata, retail banking şi personalului din sediul central.

Daniel a instruit traineri din urmatoarele companii: ING, AVIVA, BCR ASIGURARI, RAIFFESEN BANK, OMNIASIG, SIVECO, PORSHE, ASIBAN, ROMCAR, DHL, CURIERO, UNICREDIT, SIGNAL IDUNA, ALLIANZ TIRIAC, UNICREDIT TIRIAC, URSUS, IPSO.

Dan este licentiat In inginerie şi sociologie organizationala şi are studii postuniversitare in relatii internationale şi integrare europeana. Dan este certificat Human Synergistics şi NLP.

Pasiunile lui Daniel sunt maratonul, muntele şi dansurile traditionale.

Ce spun licentiatii

“Cursul pentru certificarea LIFO a reprezentat o experienta extrem de interesanta si inedita. Este un curs care iti deschide o noua perspectiva asupra propriei persoane, un ghid despre cum putem sa ne identificam si sa ne depasim limitele de cele mai multe ori impuse de propriul nostru mod de gandire. Formatul chestionarului permite o aplicare si o cotare simpla si rapida a rezultatelor, insa rezultatele pot fi surprinzatoare. Interactivitatea, pragmatismul si orientarea catre rezultat l-au facut in acelasi timp util si placut. Il recomand cu caldura tuturor celor care lucreaza cu oameni, indiferent daca acestia sunt subordonati, colegi sau clienti, reprezentand un punct important pentru cei ce sunt interesati de intelegerea celui din fata lui si de modelarea comportamentala.”

Irina Mincicovschi – Director Resurse Umane EMAG

“Compania noastra a folosit pe parcursul ultimilor 10 ani metoda LIFO in programe de training si dezvoltare a echipelor de vanzari si manageri. Instrumentele metodei ne-au ajutat sa identificam acele strategii si comportamente pe care le au cei mai performanti colegi. Ulterior am lucrat la transferul best practice-urilor in toata organizatia. Am folosit instrumentele LIFO in programe de Leadership, Vanzari, Eficienta in echipa, Team building, Managementul timpului, Managementul stresului, Negociere, Managementul schimbarii.”

Victor Tudoran – Manager Training Recrutare & Dezvoltare – ING Asigurari de Viata

“Cel mai bun instrument de analiza comportamentala in domeniul managementului si al vanzarilor”

Rares Medrega Senior trainer & consultant Crescendo Consulting

Ce este LIFO??

Metoda LIFO este un instrument eficient pentru imbunatatirea performantelor individuale şi de echipa in diferite domenii si tipuri de organizatii. LIFO este prescurtarea de la-LIFe-Orientation,(Orientarea in Via ). Ea ofera sprijin indivizilor, echipelor şi organizatiilor in utilizarea la maximum a calitatilor pe care le au.

La baza metodei LIFO stau concepte esentiale din psihanaliza, teoria auto-actualizarii, consilierea centrata pe client, dinamica grupurilor şi elemente de psihologie comportamentala şi organizationala.

Scopul initial al metodei a fost de a imbunatati eficienta interpersonala a managerilor. Ca urmare a dezvoltarii permanente, metoda are astazi o gama larga de aplicatii ce ofera sprijin practic pentru imbunatatirea performantelor intr-o varietate de situatii. Esenta abordarii LIFO este de a cauta sa dezvolte şi sa administreze calitatile pe care fiecare le detinem şi nu de a le judeca in raport cu modele şi norme preconcepute.

Chestionarul LIFO “instrumentul central al metodei” constituie o “cheie” care deschide o poarta spre o mai profunda cunoastere a stilului, a calitatilor tale şi ale altora. El este o trecere in revista a preferintelor comportamentale, in raport cu setul de valori al unei persoane “Life Orientation” şi care se manifesta in relatiile cu cei din jur.

10 motive pentru a folosi LIFO?

 1. Veti afla imediat şi intr-o maniera pozitiva, cine sunteti şi cum reactionati in conditii normale şi in conditii de stres sau conflict. Cu ajutorul acestei noi perceptii despre Dvs., veti fi capabil sa-i abordati mai eficient pe cei din jur.
 2. Metoda LIFO ofera ceea ce s-ar putea numi “tabelul periodic” al comportamentului. Aşa cum Tabelul lui Mendeleev grupeaza elementele oferind posibilitatea de a şti foarte repede cum reactioneaza unele cu altele, tot aşa scorul LIFO ofera o informatie prompta despre cum sa relationezi cu fiecare  şi de ce cei din jurul tau reactioneaza altfel de cum te aşteptai.
 3. Modul de a gandi LIFO te ajuta sa-ti folosesti aptitudinile dobandite genetic şi si le pui in valoare intr-o buna comunicare in relatiile cu cei din jur.
 4. Odata adoptat modul de gandire LIFO, acesta te va asista in munca de zi cu zi fiind un ajutor eficient in luarea unei decizii relationale. Metoda nu foloseste terminologie pretentioasa sau ambigua.
 5. Companiile care şi-au instruit angajatii folosind metoda LIFO au descoperit ca, ulterior, aceştia au adoptat un limbaj comun referitor la comportament şi performanta, ceea ce inlesneste discutiile dificile şi este de un mare ajutor in procesul de evaluare şi dezvoltare al personalului.
 6. Unul dintre cele mai importante concluzii ale utilizarii acestei metode este aceea ca, in niciuna dintre orientari nu este mai buna decat alta sau ca un stil de comportament ar fi mai folositor decat celelalte. Oricare dintre cele patru orientari este la fel de buna, este numai o problema de diferente nu de inegalitate. Nu exista nici o amenintare de a fi ridiculizat sau criticat pentru ceea ce eşti. Nu exista nici o norma arbitrara care sa fie respectata sau nu. Aceasta abordare indica strategii de folosire productiva a stilurilor pentru dezvoltarea individuala, pentru construirea şi dezvoltarea echipei şi a organizatiei.
 7. Cu ajutorul conceptelor LIFO se poate crea o legatura directa intre functia ta, sarcina pe care o ai de indeplinit, situatii sau probleme de munca şi colegii si superiorii tai. Aceasta inseamna ca schimbarile organizationale şi repartizarea sarcinilor in cadrul unui proiect se poate face rapid şi eficace.
 8. Prin metoda LIFO, ajungi sa te cunoşti mai profund şi comportamentul celor cu care interactionezi şi care te deranja inainte, devine acum, uşor de inteles.
 9. Atunci cand iti desfaşori activitatea in cadrul unei echipe, modul de gandire LIFO si ofera o modalitate rapida şi eficienta de a-i cunoaşte şi intelege pe ceilalti membrii ai echipei. LIFO ofera un mecanism care valorifica şi foloseşte calitatile fiecarui membru ceea ce, implicit, creşte eficienta şi valoarea echipei.
 10. In fiecare din noi exista tendinta, dovedita, de a ne ascunde, propriul eu, de cei din jurul nostru. Conceptul LIFO de a-i privi pe cei din jur intr-un mod pozitiv, faptul de a considera ca defectele sunt calitati duse la extrem, conduce spre deschidere şi apropiere cu cei din jur, o mai buna comunicare şi legaturi create cu mai multa uşurinta.

Scurt istoric

Metoda LIFO a fost creata in 1967, de Dr. Stuart Atkins şi partenerul sau Dr. Allan Katcher, ca un instrument aplicat in cadrul trainingurilor şi seminarilor de dezvoltare personala. Aceasta noua metoda ii ajuta pe participanti sa-şi analizeze comportamentul propriu fata de al celor cu care interactionau. Totuşi, multi dintre ei se plangeau ca metoda este nestructurata, impersonala şi stanjenitoare pentru cei care lucrau impreuna.

Preocupati de aceste obiectii, Dr. Stuart Atkins şi Dr. Elias Porter au elaborat un chestionar şi o metoda numite Life Orientations, avand la baza studiile efectuate de Erich Fromm, Carl Rogers şi Abraham Maslow. In 1968 Chestionarul Life Orientations, a fost aplicat cu mult succes de Atkins şi Katcher in cursul “Factorul uman in management” tinut la universitatea UCLA şi apoi unor clienti ca: Societatea Americana de Cancer, Mattel Toys, General Foods, U.S. Steel şi Administratia statului California. Oamenii au fost fascinati de interpretarea non-critica şi usor de acceptat a rezultatului chestionarului şi de modul obiectiv in care puteau sa-şi discute acum calitatile personale.

Dupa ce surpriza -descifrarii comportamentului lor a trecut, participantii au inceput sa intrebe cum ii putea ajuta in viitor aceasta metoda. Pentru a raspunde acestei intrebari Atkins a extins metoda, incluzand cateva strategii de dezvoltare, dintre care enumeram:confirmare, capitalizare, moderare, suplimentare, extensie şi adaptare cu rol de a-i imbunatati performanta. Pentru a simplifica denumirea, Atkins a ales termenul”LIFO” care curand a devenit marca de renume.

Foarte repede, Atkins şi Katcher au constatat ca nu mai erau capabili sa raspunda cerintelor de a modera seminarii cu ajutorul Metodei LIFO aşa ca au inceput sa licentieze traineri LIFO si au dezvoltat manuale şi chestionare noi.

Deja din 1976 Katcher incepuse sa aplice metoda peste granitele SUA, identificand şi licentiind agenti in tari unde dezvoltarea pietei atingea un nivel corespunzator. Majoritatea aplicatiilor erau in coaching, team-building şi dezvoltare organizationala (OD). In acelaşi timp Atkins s-a focalizat cu predilectie pe piata americana, concentrandu-se pe elaborarea de programe de instruire in dezvoltare manageriala, eficienta personala, comunicare şi lucrul in echipa. El şi-a denumit aceasta gama de programe cu accent pe dezvoltare LIFO-Training. Aceasta specializare a dus la aparitia a doua entitati juridice separate, Allan Katcher Inc, şi Stuart Atkins Inc, care şi-au partajat drepturile de folosire a Metodei.

De atunci, Metoda si LIFO-Training au fost folosite de peste 8 milioane de oameni in 20.000 de organizatii şi 28 de tari. Unul dintre cei mai recenti agenti LIFO, Business Consultants, Inc., din Japonia  a devenit una dintre cele mai mari firme de consultanta din Japonia şi unul dintre cei mai importanti utilizatori ai programelor de instruire bazate pe Metoda LIFO din lume.

Business Consultants, Inc., a cumparat in 2000 Allan Katcher Inc. si in 2001 Stuart Atkins, Inc. cu scopul de a le reintegra si de a folosi experienta internationala acumulata de cele doua companii. Firmele au fuzionat in octombrie 2001 devenind Divizia LIFO din cadrul Business Consultants Network, Inc., firma americana cu sediul in California, care a devenit astfel singura firma autorizata sa acorde licenta de agent pentru Metoda LIFO si LIFO-Training.

Cum functioneaza metoda?

La baza Metodei LIFO sta ideea ca, fiecare persoana are numai calitati, eventualele defecte , fiind, de fapt calitati utilizate in exces. Aceste calitati pot fi incadrate in asa numitele orientari comportamentale, patru la numar, identice ca valoare, şi ele descriu reactia persoanei in conditii normale şi de stres.

Stabilirea, Stilului Personal, se face in urma completarii unui chestionar. Completarea chestionarului se face sub indrumarea unui consultant sau trainer licentiat si dureaza intre 15-20 de minute. Rezultatele chestionarului pot fi discutate imediat fie individual fie in cadrul grupului. Pe baza chestionarului se poate  elabora (la cerere) un raport individual de 18-20 de pagini care cuprinde informatii detaliate despre diferitele comportamente predilecte sau mai putin utilizate de respectiva persoana.

La ora actuala exista chestionare care acopera diferite domenii de interes cum ar fi: stil personal, echipa, conducere (leadership), vanzare, negociere, stres, etc. Metoda ofera de asemenea solutii pentru imbunatatirea şi utilizarea acestor stiluri comportamentale.

Chestionarele referitoare la stilului personal sunt usor de aplicat şi evidentiaza modul preferat de reactie comportamentala al fiecaruia, atat in circumstante favorabile cat şi sub stres.

Unde se aplica?

Instrumentele specifice metodei, explicatiile aferente şi eventualele exercitii, se pot aplica (doar de catre consultanti acreditati), in cadrul oricaror programe de instruire, care cuprind unul sau mai multe dintre subiectele mentionate in tabelul de mai jos. De asemenea metoda se mai poate folosi in cadrul programelor de coaching si in recrutarea si evaluarea personalului.

best resume writer
 • Dezvoltare personala
 • Perfectionarea abilitatilor in domeniul vanzarilor
 • Dezvoltarea abilitatilor de comunicare
 • Dezvoltarea echipelor
 • Managementul conflictelor
 • Cultura organizationala
 • Managementul timpului
 • Managementul schimbarii
 • Perfectionarea abilitatilor de negociere
 • Stiluri de invatare
 • Evaluare şi feedback
 • Managementul stresului