Ultimul refugiu al incompetentei
(3 voturi)

Printeaza acest articol Email This Post 5,972 vizualizari
Autor: Daniel Lixandru
best custom essay

Data publicarii in revista Cariere: 16 octombrie 2008

Vara aceasta a stat sub semnul Olimpiadei. Eu unul am privit cu interes participarea sportivilor nostri. Romania a avut succese, dar si dezamagiri. Cred ca sportul este cea mai buna metafora pentru viata de business, deoarece avem de-a face cu concepte, precum: performanta, rezultate, motivatie, echipa, conducere, coaching. Iata ce cred ca putem invata si translata in viata de business din experienta olimpiadei.

Limitele noastre sunt doar mentale

Cine si-ar fi inchipuit ca o sportiva de 38 de ani poate castiga proba de maraton, ca un singur sportiv poate castiga opt medalii de aur, doborand sapte recorduri mondiale sau ca o gimnasta mai poate castiga inca o medalie la 33 de ani?

Vremea performantelor obtinute intamplator s-a dus.

Antrenorii care au avut performante au fost profesionisti multivalenti, combinand tehnici, tactici si metode multidisciplinare.

Climatul si cultura sunt esentiale

Echipele care au avut antrenori profesionisti, care au creat un mediu orientat spre coaching, dezvoltare si rezultat au fost cei care au obtinut performante. Vezi echipa de handbal a Norvegiei in fata careia antrenoarea folosea doar mesaje pozitive versus echipele Romaniei si Rusiei, care aveau acelasi tip de antrenor: dur, orientat spre feedback negativ, agresiv.

Un conducator slab poate demoraliza si cele mai bune echipe. Echipa de handbal a Romaniei este un exemplu viu. Cotata ca favorita la titlu, cu jucatoare de mare valoare, nu s-a clasat intre primele sase echipe.

Vremea stilului de conducere autocrat a trecut

Antrenorii de stil vechi care abuzeaza de putere si agresivitate nu mai au rezultate. Mai mult decat atat, nici sportivii nu vor sa mai lucreze cu asemenea antrenori. Stilurile autocrate, orientate spre putere doar lasa impresia de siguranta, control si competenta.

As incheia citandu-l pe Isaac Asimov: “Violenta este ultimul refugiu al incompetentei.” Asa ca, daca avem tendinta de a ne manifesta puterea, agresivitatea sau dominatia este bine sa vedem daca nu cumva in spate ei, se ascund complexele, slabiciunea sau incompetenta noastra.